Restauratie

Historische en monumentale gebouwen verdienen vakkundige bescherming en behoud. Restauratie is een ambacht waar vakmanschap bij komt kijken. Draisma kan bogen op 80 jaar ervaring en kennis. Dit komt tot uitdrukking in het certificaat ‘Kennis en Kunde’ van de monumentenwacht.

Voor Draisma betekent restauratie meer dan het in stand houden van monumentale en/of karakteristieke gebouwen. Restaureren is een vak waarmee we de kennis en kunde van onze medewerkers op niveau willen houden en zo bijdragen aan het in stand houden van het ambacht.

Erkend Restauratiekwaliteit Monumentenzorg

              

Het ERB-certificaat staat garant voor degelijke kennis en jarenlange ervaring op het gebied van monumentale restauraties. Het certificaat is in het leven geroepen door de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg en de uitvoeringsrichtlijnen worden in steeds meer bestekken van bijvoorbeeld de overheid voorgeschreven.

Om dit keurmerk te behalen moet aan belangrijke eisen en richtlijnen worden voldaan. Zo moet er een ingevoerd kwaliteitssysteem zijn, voldoende kennis en ervaring en een ruime referentielijst aan restauratieprojecten in de afgelopen vijf jaar.

Kwaliteitsregeling Kennis & Kunde

De kwaliteitsregeling Kennis & Kunde is door de Monumentenwacht in het leven geroepen om de kwaliteit van restauratiewerk te bevorderen.  Want juist bij monumenten is het belangrijk rekening te houden met historische constructies, technieken en materialen.

De regeling is ontwikkeld op initiatief van de provincie Gelderland en opgesteld in samenwerking met Monumentenwacht, kenniscentra, restauratiedeskundigen en bouwbedrijven. Jaarlijks krijgen onze 9 restauratiespecialisten bezoek van onafhankelijke, ervaren beoordelaars met kennis van het restauratievak. De speerpunten van de beoordeling zijn de praktijk van het restauratiewerk en de vakbekwaamheid van onze uitvoerenden. De nadruk ligt op de kwaliteit van de uitvoering en de kennis en kunde bij onze restauratiespecialisten.

 

 

Restauratieadviseur Robert van de Pol

Al tijdens zijn stage vanuit de studie Bouwkunde aan Hogeschool Saxion in Enschede wist Robert van de Pol het zeker. Het restauratie-vak, daar wil ik verder mee.

Ze werkten in 2010 aan een mega project (De Politieacademie in Apeldoorn) wat een groot deel renovatie / nieuwbouw was maar ook een deel restauratie. “Dat vond ik prachtig, met name het monumentale en het vakmanschap”. Zijn stagebegeleider zag de glinstering in zijn ogen en vroeg of hij bij Draisma wilde komen werken en de afdeling restauratie nieuw leven in wilde gaan blazen. Aangezien Robert in Apeldoorn woonde en ook nog eens deze mooie kans kreeg was de keuze snel gemaakt. De eerste twee jaren bij Draisma leerde hij het bedrijf en zijn collega’s kennen. Daarna startte hij met de opleiding restauratiemedewerker. Hier leerde hij niet alleen hoe het op papier ging maar ook hoe restaureren in de praktijk gaat. Zijn kennis en netwerk werden hier enorm mee vergroot. Ook de liefde voor het restauratie-vak en voor monumentale panden bleef groeien. Daarom volgde Robert vervolgens de post HBO studie ‘Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg’. Aangezien hij dit naast zijn werk en gezin deed vond hij het best pittig, maar hij heeft er enorm veel geleerd en na de succesvolle afronding in 2016 mag hij zichzelf dan ook met trots restauratieadviseur noemen.

Robert denkt in zijn werk mee met eigenaren van monumentale panden. Hij geeft advies over de te gebruiken materialen en technieken en over verduurzaming en energetische verbetering. Niet zelden resulteert dit ook tot kostenbesparingen. “Opdrachtgevers denken vaak dat álles in een pand aangepakt moet worden maar door slimme oplossingen hoeft dat niet altijd”.

Opdrachtgevers weten de afdeling restauratie van Draisma inmiddels goed te vinden en zijn zeer tevreden over de werkwijze en dienstverlening van Robert en zijn collega’s. Want hij kan het natuurlijk niet alleen. Inmiddels heeft ook uitvoerder Erik Veldhuizen zijn restauratiediploma behaald evenals restauratietimmermannen Michael Hendriksen en Thomas van Kampen. In de eigen timmerwerkplaats van Draisma worden bijzondere elementen zoals bijvoorbeeld kozijnen, ramen, luiken en sierlijsten gereproduceerd waarbij echt ambachtelijk werk geleverd wordt. “Prachtig om te zien dat dit vakmanschap nog springlevend is” aldus Robert. Draisma is geregistreerd in het Kennis & Kunde register zodat kwaliteit en vakkundigheid gewaarborgd is. Dit is vaak ook van belang bij het aanvragen van subsidies of een speciale hypotheek van het Restauratiefonds.

Wilt u meer informatie of deskundig advies? Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos. Neemt u gerust contact op met Robert via rvdp@draisma.nl

 

 

Uitgelichte projecten Restauratie:

Hieronder vindt u een selectie van onze gerealiseerde restauratieprojecten.

Restauratie Rijksmonumentale Woonboerderij Gemeente Epe

Restaureren is een prachtig vak


Bekijk dit project of bekijk andere projecten

Restauratie zendstation Radio Kootwijk

Op de Veluwe ligt voormalig zendstation Radio Kootwijk. Staatsbosbeheer heeft Aannemingsbedrijf Draisma opdracht gegeven voor de restauratie van 2 voormalige korte golf zendgebouwen, C & E.


Bekijk dit project of bekijk andere projecten

Renovatie en uitbreiding Politieacademie Apeldoorn

Het voormalige rooms-katholieke kleinseminarie in Apeldoorn (1935) van architect Jan van Hardeveld  is omgevormd tot opleidingsinstituut voor de Politie. Het historische pand aan de Arnhemseweg is gerenoveerd en er is nieuwbouw gerealiseerd.


Bekijk dit project of bekijk andere projecten

Renovatie Boulevard Heuvelink Arnhem

Samen met KlokBouwOntwikkeling, ontwikkelt Draisma een plan voor het voormalige Rijn-IJsselcollege aan de Boulevard Heuvelink te Arnhem


Bekijk dit project of bekijk andere projecten

Bekijk alle projecten

Daarnaast heeft Draisma een restauratie adviseur in dienst die behalve veel kennis op het gebied van oude bouwtechnieken en gebouwen, u als opdrachtgever ook kan adviseren op het gebied van de mogelijkheden in financiering en het vinden van de juiste subsidieregelingen.

_MG_0239

Robert van de Pol

Wilt u meer weten over Restauratie? Neem dan contact op met Robert van de Pol

Stuur een email Of ga naar de contactpagina
24-uurs service