over draisma

Draisma Bouw. Gewoon Bijzonder.

Sinds 1878

Welkom bij Draisma

Zo’n anderhalve eeuw geleden opgericht door Gerrit Thomaszoon Draisma. Van meet af aan wist hij: iets bijzonder bouwen doe je niet alleen. Alleen door samen te werken en te dromen wordt een project bijzonder.

Inmiddels zijn we met meer dan 120 medewerkers. En ook al dragen we allemaal een andere achternaam, we zijn nog steeds één grote familie. Want er is iets wat we allemaal met elkaar gemeen hebben. Iets waar we niet over uitgepraat raken. Waar we ons bed voor uitkomen en wat ons verbindt. Onze passie voor bouwen.

Hierdoor vind je in alles wat wij bouwen het Draisma-DNA terug. Niet alleen in alles wat je ziet, maar ook in alles wat je niet ziet. Van de pannen op het dak tot de bedrading achter het stucwerk. Van de leidingen in de vloer tot de fundering in de grond.

Van duurzame nieuwbouw tot aan het restaureren van historische bouwwerken, we gaan door tot het staat als een huis en is afgewerkt als een paleis. Totdat het tot in de kleinste details voldoet aan je wensen en aan alles wat je niet had durven wensen. Alleen dan wordt een bouwproject een Draisma-project. Alleen dan wordt gewoon bijzonder.

 • Historie

  Het was in de jaren vlak voor de oorlog dat aannemer Thomas Draisma uit Makkum meedeed aan een aanbesteding voor de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn. Hij had in zijn achterhoofd dat hij werk binnen wilde halen waar hij zijn zoon Wiepke Draisma verantwoordelijk voor kon maken zodat deze niet zou emigreren naar het buitenland. De broer van Wiepke, Gerrit Draisma bleef in Makkum. Wiepke vestigde zich in Apeldoorn en bouwde de gigantische kazerne samen met een aantal medewerkers uit Friesland en met veel jongens uit Apeldoorn die zich bij bosjes aanmeldden om mee te werken. Veel werkgelegenheid was er namelijk niet in die tijd.

  Tijdens de oorlog was er nagenoeg geen aannemerswerk. Wiepke Draisma bewaarde alle steigermateriaal en andere bouwmaterialen aan de Jachtlaan en pakte de werkzaamheden na de oorlog weer op. In de tussentijd waren 4 kinderen geboren waarvan Thomas Draisma er eentje was. Al vanaf zijn peutertijd was duidelijk dat het de bedoeling was dat hij als oudste zoon de zaak over zou nemen. Het bedrijf dat toen nog Gebroeders Draisma heette, splitste in 1963 naar Aannemersbedrijf Draisma in Apeldoorn en een apart aannemersbedrijf in Friesland (later Dijkstra Draisma).

  In Apeldoorn is Draisma jaren gevestigd geweest aan de Jachtlaan 278. Daar werd eerst een werkplaats en later een kantoor achter het woonhuis gebouwd. Door de enorme groei werd deze locatie te klein en is in 1995 het huidige kantoor aan de Paramariboweg gebouwd. Thomas (Tom) Draisma heeft het bedrijf in 1997 verkocht aan het toenmalige management. In 2005 heeft Thomas Draisma weer een minderheidsbelang verworven en was hij samen met Rob Rutten eigenaar van het bedrijf. Sinds 2020 is de familie Draisma weer 100% eigenaar van Draisma Bouw.

 • Heden en toekomst

  Ondanks de groei die Draisma Bouw heeft doorgemaakt naar een bedrijf met meer dan 140 medewerkers, proef je bij ons nog steeds de sfeer van een familiebedrijf. Wij koesteren onze medewerkers en opdrachtgevers en steunen vele initiatieven op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaamheid. We proberen de jeugd enthousiast te maken voor techniek en zijn al jaren hoofdsponsor van het volleybalteam Draisma Dynamo.

  Op het gebied van digitalisering lopen wij voorop. Onze specialisten én opdrachtgevers kijken eenvoudig mee in ons systeem waardoor alles overzichtelijk en transparant is. In de nieuwbouw maken wij gebruik van 3D-technieken en BIM. Dit doen wij samen met onze partners in het bouwproces om ook hier open en transparant te communiceren.

Onze missie is om te inspireren, innoveren en helpen ontwikkelen van veelzijdige bouwprojecten. Met ons enthousiaste team van vakspecialisten, onze passie voor bouw en onze krachtige samenwerking kunnen wij dat realiseren.

Eigenaar
Jelle Draisma
Meer weten over Draisma? Neem contact op met Jelle.
Eigenaar
Tom Draisma
Meer weten over Draisma? Neem contact op met Tom.
Operationeel Directeur
Menno van Middelkoop
Meer weten over Draisma? Neem contact op met Menno.
Adviseur strategie & ontwikkeling
Jeroen van der Kemp
Meer weten over Draisma? Neem contact op met Jeroen.