De Hooge Riet

Voormalig sanatorium Ermelo

Ontwikkeling & revitalisatie

Dit rijksmonument gelegen in een prachtig park in Ermelo gaan wij omgetoveren in een unieke plek om te wonen.  Vanwege de cultuurhistorische waarde is het gebouw aangemerkt als rijksmonument. Het heeft jaren leeggestaan en is nu toe aan een nieuwe toekomst. Er komen karakteristieke appartementen, maar ook nieuwbouw.

 

 • Woningen

  Verspreid in het park komen sfeervolle tweelaagse terraswoningen, langs het park worden royale twee-onder-een-kapvilla’s gebouwd en in het monument  worden de karakteristieke appartementen gerealiseerd. De uitstraling van het park van De Hooge Riet, ontworpen door tuinarchitect Jan Vroon in 1939, wordt in ere hersteld.

  Unieke elementen

  We gaan de oude elementen behouden, maar ook in de nieuwbouw gaan we deze oude elementen meenemen zodat het verleden en het heden een herkenbaar geheel vormen. Ook in de materialen wordt de samenhang van verleden, heden en toekomst zichtbaar. Genuanceerde, donkere keramische dakpannen, een mooi gebakken metselsteen, robuuste houtelementen en statige betondorpels. Zo worden gevels gecreëerd die het verhaal van De Hooge Riet een vervolg geven. Met de groene omgeving er bij ontstaat er zo een uniek geheel.

  Duurzaamheid

  Alle woningen (nieuwbouw, appartementen in het monument) worden gasloos. Het grondwarmtepompsysteem zal voor een comfortabel huis zorgen in de winter en de zomer. Door middel van voorzieningen aan gebouwen, het aanpassen van de werkwijze, of de gebruikte materialen willen wij veel bereiken op het gebied van biodiversiteit en natuurwaarde. Denk hierbij aan inbouwkasten voor broedende vogels of vleermuizen, speciale dakpannen voor gierzwaluwen en het slim omgaan met verlichting. Duurzaam wonen bij De Hooge Riet vraagt om balans tussen gebouwen en natuur.

 • Details

  Architect: Hylkema Erfgoed (Hester Wessels)
  Ontwikkeling: Draisma Bouw

  Bouw sanatorium ‘De Hooge Riet’ 1938-1939

‘De door ons gerealiseerde werken kenmerken zich door technische uitdagingen en maatwerk'

Unitleider nieuwbouw & revitalisatie
Hans Mulderij
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Hans

Samen bouwen aan iets bijzonders