De Hooge Riet

De Hooge Riet

Voormalig sanatorium

Markant Rijksmonument
32 appartementen
In 1939 ontworpen
Landgoed Veldwijk

Ontwikkeling & revitalisatie

Dit rijksmonument gelegen in een prachtig park in Ermelo wordt omgetoverd in een unieke plek om te wonen.  Vanwege de cultuurhistorische waarde is het gebouw aangemerkt als rijksmonument. Het heeft jaren leeggestaan en is nu toe aan een nieuwe toekomst. Karakteristieke appartementen worden gerealiseerd, maar ook komt er nieuwbouw.

 

 • Woningen

  Verspreid in het park komen sfeervolle tweelaagse terraswoningen, langs het park worden royale twee-onder-een-kapvilla’s gebouwd en in het monument komen de karakteristieke appartementen. De uitstraling van het park van De Hooge Riet, ontworpen door tuinarchitect Jan Vroon in 1939, wordt in ere hersteld.

  De oude elementen worden behouden, maar ook in de nieuwbouw worden deze oude elementen meegenomen zodat het verleden en het heden een herkenbaar geheel vormen. Ook in de materialen wordt de samenhang van verleden, heden en toekomst zichtbaar. Genuanceerde, donkere keramische dakpannen, een mooi gebakken metselsteen, robuuste houtelementen en statige betondorpels. Zo worden gevels gecreëerd die het verhaal van De Hooge Riet een vervolg geven. Met de groene omgeving er bij ontstaat er zo een uniek geheel.

 • Duurzaam

  Alle woningen (nieuwbouw, appartementen in het monument) worden gasloos. Het grondwarmtepompsysteem zal voor een comfortabel huis zorgen in de winter en de zomer. Door middel van voorzieningen aan gebouwen, het aanpassen van de werkwijze, of de gebruikte materialen kan er veel bereikt worden op het gebied van biodiversiteit en natuurwaarde. Denk hierbij aan inbouwkasten voor broedende vogels of vleermuizen, speciale dakpannen voor gierzwaluwen en het slim omgaan met verlichting. Duurzaam wonen bij De Hooge Riet vraagt om balans tussen gebouwen en natuur.

 • Werkzaamheden gestart

  Na de bouwvak (2021) zijn we gestart met de voorbereidende werkzaamheden. De beide vleugels staan in de steigers, in de 1e vleugel is het sloopwerk ook al gereed en is er een start gemaakt met het buitenwerk. Vanaf de steigers worden de bestaande dakgoten gecontroleerd en hersteld, de kilgoten vernieuwd en de betimmeringen onder de goten wordt vernieuwd.

 • Details

  Architect: Hylkema Erfgoed (Hester Wessels)
  Ontwikkeling: Draisma Bouw

  Bouw sanatorium ‘De Hooge Riet’ 1938-1939

‘De door ons gerealiseerde werken kenmerken zich door technische uitdagingen en maatwerk'

Unitleider nieuwbouw & revitalisatie
Hans Mulderij
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Hans

Door het persoonlijke contact en de betrokkenheid van een familiebedrijf geven wij elk project de aandacht waarmee wij samen tot het beste resultaat komen