Gemeentewerf

Gemeentewerf

Apeldoorn-Noord

Nieuwbouw

De Gemeentewerf Noord is in alle opzichten een opvallende verschijning. Het blijft een heel bijzonder en multifunctioneel gebouw dat aan de Sleutelbloemstraat in Apeldoorn is gebouwd. Het is een nieuwe werf die als uitvalsbasis dient voor de groenvoorziening en de gladheidsbestrijding. Een werf, niet als sluitstuk, maar als een goed doordacht, duurzaam en fraais gebouw.

Het is de uitvalsbasis voor dienst Beheer en Onderhoud voor het noordelijke deel van Apeldoorn. Het zogenoemde werkgebouw staat op de plek van het voormalige politiebureau. De nieuwe gemeentewerf in Apeldoorn-Noord is een aanwinst voor zwel het personeel dat er komt te werken, als voor heel Apeldoorn

 • Constructie

  Over het gebouw is een ‘zwevend dak’ aangebracht. Daardoor is een groot oppervlak gecreëerd boven de uiteindelijke gemeentewerf waarop de zonnepanelen zijn geplaatst. Er zitten twee grote gaten in, daartussenin zitten de silo’s verwerkt.

  Gasloos

  De unieke overkapping zorgt niet alleen voor de samenhang tussen het gasloze werfgebouw, de loodsen en de twee grote zoutsilo’s, maar vooral voor een forse energieopwekking door de circa 600 zonnepanelen. Het dak van bijna 2000 m2 is vol gelegd met deze zonnepanelen. Hierbij worden ook andere gemeentelijke gebouwen in de stroombehoefte voorzien. Zo wordt er meer energie geproduceerd dan verbruikt. Daarnaast is het pand ook volledig gasloos gebouwd. Het is ene duurzaam gebouw met een hoogwaardige architectuur.

 • Details

  Opdrachtgever: Gemeente Apeldoorn
  Architect: Mies Architectuur & Courage Architecten
  Oplevering: 2019

  De gemeente heeft volgens planning in het eerste kwartaal van 2019 de werf in gebruik genomen.

‘De door ons gerealiseerde werken kenmerken zich door technische uitdagingen en maatwerk'

Unitleider nieuwbouw & revitalisatie
Hans Mulderij
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Hans

Samen bouwen aan iets bijzonders