Ketelhuis de Hooge Riet

Restauratie

Bij de herbestemming van oud-sanatorium De Hooge Riet tot woningen is de functie van het nabijgelegen ketelhuis en het bijgebouw ook vervallen. Zoals de naam al aangeeft is dit Rijksmonument bedoeld als ketelhuis, voor De Hooge Riet. Het ketelhuis is uit de bouwperiode 1939 en destijds werden de stookketels verwarmd door kolen. Deze worden via het dak in de trechters geloosd. Na de modernisering tot gasgestookt ketelhuis is de functie vervallen, maar is de oudbouw gehandhaafd.

 

 • Werkzaamheden

  Bij de herbestemming tot woning is de patio erbij betrokken en is er een ruime woning van ruim 150 m² voor de nieuwe particuliere eigenaar gebouwd.

  Het Ketelhuis is gestript, asbest is gesaneerd, de oude installaties zijn afgevoerd en de bestaande betonvloer is gesloopt als voorbereiding op de verduurzaming. De nieuwe geïsoleerde betonvloer, de geïsoleerde wanden en dak samen met de achterzetbeglazing zorgen voor een behaaglijk binnenklimaat. Draisma heeft het interieur als casco bouw met installatie voorbereidingen afgebouwd, zodat de eigenaar het verder kan afbouwen.

  Het exterieur heeft een hoge monumentale waarde. Het metselwerk is gereinigd onder gepaste druk, het voegwerk partieel hersteld en de oneffenheden in de gevel hersteld. Samen met de controle en herstel van de pannendaken, de vervanging van het bitumineuze platte dak, het nieuwe zinken dak van de patio en het buitenschilderwerk is het ketelhuis weer in de oude allure teruggebracht.

 • Details

  Opdrachtgever: Heijmans
  Architect: Hylkema Erfgoed
  Oplevering: 2023

'Liefde voor het ambacht, passie voor het vak'

Unitleider restauratie
Robert van de Pol
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Robert

Samen bouwen aan iets bijzonders