stallencomplex

Paleis het Loo

Stallencomplex

Restauratie

In slechts 5 maanden tijd is de het Rijksmonumentale stallencomplex aan de noordvleugel van Paleis Het Loo intern getransformeerd.

 • Transformatie

  Het voormalige stallencomplex waar in het verleden de paarden van de koninklijke familie gestald waren en zeer recent nog museale auto’s tentoongesteld stonden, is getransformeerd naar een ontvangstruimte voor grote(re) groepen, grootkeuken, spoelkeuken met ruimte voor diverse koel- en vriescellen, opslagruimte voor het facilitairdepot en toiletgroep.

  Reversibel

  De nieuw aangebrachte elementen zoals wanden, vloeren en tussenverdiepingen zijn ‘reversibel’ uitgevoerd. Door de contouren van het gebouw te respecteren en het reversibel uitvoeren van de nieuwe invulling is het mogelijk om in de toekomst het gebouw weer terug te brengen naar stallen of een andere invulling te geven.

  Tussenverdiepingen

  Ook zijn er twee tussenverdiepingen gerealiseerd. Eén tussenverdieping is gerealiseerd boven de grootkeuken. In deze nieuw gecreëerde ruimte zijn de technische installaties van de keuken opgesteld. Ter plaatse van de ruimte voor de facilitaire dient van Paleis Het Loo is een tussenverdieping aangebracht voor het facilitairdepot zodat er geen nuttige opslagruimte verloren gaat.

  Koel-vriescellen

  Een aantal stallen waar vroeger de paarden stonden hebben nu een nieuwe functie gekregen als ruimte voor een koel- of vriescel. De staldelen en deuren welke voor deze werkzaamheden gedemonteerd moesten worden zijn zorgvuldig gedemonteerd en opgeslagen, waardoor het mogelijk is de onderdelen in de toekomst weer terug te plaatsen. Zoveel mogelijk delen zijn echter behouden gebleven, in het gehele gebouw ervaar je zelfs na de transformatie de beleving van de stallen.

  In de groepsontvangstruimte zijn de paardenstallen nog volledig zichtbaar. Tussen de stallen zijn zitjes gerealiseerd en op een stijlvolle en moderne wijze aangekleed.

 • Details

  Opdrachtgever: Paleis het Loo
  Oplevering: 2022
  Bouwtijd: 5 maanden
  Bouwteam

'Liefde voor het ambacht, passie voor het vak'

Unitleider restauratie
Robert van de Pol
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Robert

Samen bouwen aan iets bijzonders