Politieacademie

Politieacademie

Restauratie

De Politieacademie is het nationale selectie-, opleidings- en kennisinstituut voor de politie in Nederland. Het is een indrukwekkende locatie met een veelvoud aan functies. Naast het onderwijscentrum, is de Politieacademie ook het kenniscentrum voor de politiebranche. Onder meer de volgende functies zijn ook in het gebouw ondergebracht:

 • kantoren voor de bestuurs- en concernstaf
 • laboratorium voor sporenonderzoek
 • werkplaats voor auto’s
 • restaurant met catering faciliteiten

 

 • Werkzaamheden Politieacademie

  Voor het nieuwe gebruik als Politieacademie waren veel bouwtechnische ingrepen nodig. Om het omliggende landschap in tact te houden is de nieuwbouw zoveel mogelijk binnen de bestaande bebouwing gerealiseerd. Daarbij is de belangrijkste ingreep de glazen overkapping van de binnenplaats tot een indrukwekkend atrium. Deze overdekte binnenplaats is het logistieke hart van het complex en doet tevens dienst als mediatheek en ontmoetingsruimte. De parabolvormige draagconstructie voegt zich opvallend maar tegelijk ook vanzelfsprekend tussen de bouwdelen.

 • Details

  Opdrachtgever: Politieacademie te Apeldoorn
  Architect: Atelier PRO Architecten
  Oplevering: 2010

 • Werkzaamheden Middenschip

  Na een tweejarig voortraject, met het doorlopen van de omgevingsvergunning, en de bijkomende onderzoeken op het gebied van flora en fauna hebben wij de constructie van het dak van het Middenschip afgerond. De onderconstructie van het dak was ernstig aangetast, waardoor dakpannen wegzakten. Er vielen dakpannen van grote hoogte van het dak, wat zorgde voor een groot risico op letsel. Hierom was het noodzakelijk om dit aan te pakken. Een uitdaging hierbij was dat het middenschip deels omsloten is door nieuwbouw. Hierdoor kon het dak maar beperkt belast worden en moest de gevelsteiger deels aan de gevel opgehangen worden.

  Dak restauratie

  De grote Romaans gebakken dakpannen zijn gesorteerd. De dakpannen die nog in goede staat zijn hebben wij hergebruikt en zijn aangevuld met gebruikte exemplaren. De verduurzaamde daktengels en panlatten zijn verzwaard conform de huidige eisen. Om zo een betere ventilatie onder het dakvlak te creƫren. Verder is als vervanger van het asfaltpapier een Uv-bestendige waterkerende dakfolie toegepast op het dakbeschot. En er is in goed overleg met de ecoloog gekeken om een extra invliegopeningen voor vleermuizen te realiseren.

  Het dak heeft in totaal ruim 85-jaar (1935-2021) dienst gedaan zonder groot onderhoud. Ons doel was om deze levensduur op deze manier minimaal met dezelfde periode te verlengen!

 • Details

  Opdrachtgever: Politieacademie te Apeldoorn
  Oplevering: 2021

'Liefde voor het ambacht, passie voor het vak'

Unitleider restauratie
Robert van de Pol
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Robert

Samen bouwen aan iets bijzonders