Rijksmonument de kleine kapel

Restauratie

De restauratie en herontwikkeling van rijksmonument de kleine kapel op de buitenplaats aan de Koningsweg in Arnhem.

 • Geschiedenis

  Op de buitenplaats aan de Koningsweg in Arnhem stond een oud kerkje/kapelletje. Het rijksmonumentale kapelletje was zwaar in verval geraakt en zo lek als een mandje. Wij hebben deze kleine kapel onderdeel voor onderdeel vastgelegd in een demontageplan en met hulp van onze vaklieden uit elkaar gehaald om te restaureren en een andere plek te geven. Het is niet gebruikelijk om een rijksmonument te demonteren en ergens anders terug te plaatsen, maar in samenspraak en samen met de monumentencommissie van de gemeente Arnhem zijn hierover goede afspraken gemaakt.

  Alle losse onderdelen zijn verpakt in kratten en de wanden zijn als elementen op kozijnbokken naar onze werkplaats vervoerd. Het torentje is op een tijdelijke voet gezet en in onze werkplaats neergezet om het rustig te laten (terug)drogen. Hier is ook beginnende zwamvorming geconstateerd en deze delen zijn apart gelegd.

  Onze restauratiespecialist heeft een onderzoek naar de (beverstaart) pannen gedaan. De stalen vernagelingen waren doorgeroest en zaten vast in de pan. Diverse proefjes maakten duidelijk dat het niet mogelijk was om deze zonder schade allemaal te verwijderen. Daarom is gezocht naar een nieuwe pan voor de vernageling. Deze zijn bijgemengd met oude pannen, zodat het karakter gehandhaafd blijft.

  Alle geoogste vloertegels zijn geteld en er is voor de beschadigde of afgekeurde tegels gezocht naar gelijkwaardige tegels.

 • Opbouw kapel

  Onze vaklieden zijn in onze eigen werkplaats druk bezig met het restaureren van de kapel. Omroep Gelderland is ook geweest om hier wat mooie beelden te schieten en wat interviews af te leggen. De kapel is namelijk onderdeel van en documentaire over het gebied waar het komt te staan met om de kapel een aantal follies. Al deze follies komen ook terug in de documentaire

 • Terugplaatsing

  Het rijksmonumentale kapelletje is teruggeplaatst op het terrein aan de Koningsweg. Op dit voormalige defensiegebied is een nieuwe plek gevonden.

  Het kapelletje is zo opgebouwd dat het weer uit elkaar kan worden gehaald en als een bouwpakket weer in elkaar kan worden gezet op locatie.

  Het kapelletje heeft een nieuwe functie gekregen, namelijk als recreatieverblijf. Hiervoor is het kapelletje energetisch verduurzaamd, waar een plan voor op was gesteld. Op de nieuwe locatie is gebouwd aan een nieuwe onderliggende kelderbak, welke all-electric is uitgevoerd.

 • Details

  Opdrachtgever:
  – Restauratie: Buitenplaats Koningsweg BV.
  – Nieuwbouw: Stelle van der Baan en Philip Vloet

  Architect: Kraft architecten (Joep Koenders)

  Oplevering: 2023

   

  Lees hier nog wat overige informatie over de follies en kleine kapel

'Liefde voor het ambacht, passie voor het vak'

Unitleider restauratie
Robert van de Pol
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Robert

Samen bouwen aan iets bijzonders