Start restauratie pannendak Rijksmonumentale middenschip Politieacademie

Het pannendak van het Rijksmomumentale middenschip van de Politieacademie (het voormalige kloosterseminaire) in Apeldoorn wordt gerestaureerd. Hier zijn wij mee gestart!

Na een tweejarig voortraject, met het doorlopen van de omgevingsvergunning, en de bijkomende onderzoeken op het gebied van flora en fauna zijn wij begonnen met de restauratie van het dak.

De onderconstructie van het dak is ernstig aangetast, waardoor dakpannen wegzakken. Er vallen dakpannen van grote hoogte van het dak, wat zorgt voor een groot risico op letsel. Hierom is het noodzakelijk om dit aan te pakken. Een uitdaging hierbij is dat het middenschip deels omsloten is door nieuwbouw. Hierdoor kan het dak maar beperkt belast worden en moet de gevelsteiger deels aan de gevel opgehangen worden. Wij als bouwers hebben hiervoor in samenwerking met de constructeur(s) een praktisch uitvoerbaar plan gemaakt.

Duurzaamheid
De grote Romaans gebakken dakpannen zullen worden gesorteerd. De dakpannen die nog in goede staat zijn worden hergebruikt. Deze worden door Luijtgaarden (specialist in dakpannen) aangevuld met gebruikte exemplaren. De verduurzaamde daktengels en panlatten gaan we verzwaren conform de huidige eisen. Om zo een betere ventilatie onder het dakvlak te creƫren. Verder passen we als vervanger van het asfaltpapier een Uv-bestendige waterkerende dakfolie toe op het dakbeschot. Daarnaast wordt in goed overleg met de ecoloog gekeken om een extra invliegopeningen voor vleermuizen te realiseren.

Samenwerking
De firma Fransen dakspecialisten zal onze vaklieden ondersteunen bij deze werkzaamheden. Zij zullen helpen met onder andere het opperen en leggen van de dakpannen en de dakveiligheid. Het diverse lood- en zinkwerk aan de verholen goten en dakgoten wordt verzorgd door leidekkers- en loodgietersbedrijf Van Wely.
Dank aan onze partners waarmee we dit samen realiseren: JS Steigerbouw, Fransen dakspecialisten, Kuiphuis kranen, V. Wely loodgieter, v.d. Heide bliksembeveiliging, Schauffeli grondwerk

Doel
Het dak heeft in totaal ruim 85-jaar (1935-2021) dienst gedaan zonder groot onderhoud. Ons doel is is om deze levensduur op deze manier minimaal met dezelfde periode te verlengen!

De werkzaamheden vorderen gestaag en alles is erop gericht eind april te kunnen opleveren.

24-uurs service